Hledám nájem, zn. domácí mazlíček

zprostedkovatel
Maxima Reality
16.2.2022
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Najít pronájem jako majitel domácího mazlíčka nemusí být jednoduché. Radost z perfektního bytu nejednou zhatí poznámka na konci inzerátu - bez domácích mazlíčků. Je tento zákaz oprávněný? A jak přesvědčit majitele, že váš čtyřnohý miláček není ničitel gaučů? Přečtěte si tipy, jak tuto situaci vyřešit ke spokojenosti obou stran.
Hledám nájem, zn. domácí mazlíček

Zvíře nelze zakázat

Hned na úvod je třeba říci, že pronajímatel nemá právo vám mazlíčka v bytě zakázat. Práva nájemců upravuje nový občanský zákoník účinný od 1. ledna 2014. Nájemci však musí být ohleduplní a chovat zvíře mohou pouze tehdy, pokud nepůsobí pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu nepřiměřené obtíže. Pod nimi si můžeme představit například znečišťování společných prostor nebo to, když zvíře ruší ostatní obyvatele nad únosnou míru. Co je ale únosná míra je poměrně těžké stanovit a případné porušení se nedokazuje snadno.

Proč vlastně majitelé bytů mají strach z domácích mazlíčků? Většinou za to může špatná zkušenost nebo neznalost. S obojím se dá ale pracovat. A než šermovat zákonem, se někdy vyplatí upřímná a včasná komunikace.

Víte, že: Češi jsou milovníky domácích mazlíčků? Se zvířetem žije takřka 60 % českých domácností a jejich počet trvale stoupá.

 

Při výběru bytu myslete i na zvíře

Hledání nového bydlení především s rodinou je bez nadsázky logistická akce. Sladit požadavky a potřeby všech členů, vzít v potaz finance a ujasnit si priority je záležitost mnoha večerů. A pokud máte domácího mazlíčka, nezapomeňte myslet i na něj. Je třeba, aby v bytě měl svůj prostor, měl vyhovující podlahu a pokud se jedná o psa, aby v okolí nechyběl park na venčení. Spokojenost to přinese i majiteli.

Majitelé bytů v blízkosti parků jsou většinou připraveni na to, že mezi zájemci mohou být lidé se psi. Stejně tak majitel přijme mazlíčky snadněji, pokud zvíře bude mít v bytě dostatek prostoru. Finanční možnosti jsou sice rozhodující, ale tři psi v 1+kk není ideální ani z pohledu majitele ani zvířete. Podobně je to s podlahami. Lakované dřevěné parkety zvířatům kloužou a majiteli dělá vrásky jejich poškrábání.

 

Není mazlíček jako mazlíček

Není mazlíček jako mazlíček

Není mazlíček jako mazlíček

Co nejdříve si také ujasněte, jací mazlíčci jsou skutečně pro majitele překážkou. Je možné, že majitel má problém s vlčákem, ale čivavu nebo králíčka rád povolí. Určitě neuděláte chybu, pokud majiteli pošlete fotku svého zvířátka. Bude mít tak představu konkrétního zvířete a může ho to dovést k přehodnocení situace. Pokud máte psa, není od věci jej přivést na prohlídku, aby majitel mohl zvíře poznat osobně a přesvědčit se o jeho povaze a výchově. Užitečné je také rozptýlit obavy o štěkání a vytí, když je pes sám doma, kterým by mohl rušit sousedy. Čím konkrétnější představu bude majitel o zvířeti mít, tím lépe se vám bude jednat.

Víte, že: mezi nejčastěji chovaná domácí zvířata patří psi (37 %) a kočky (23 %)?

Na třetím místě jsou s velkým odstupem rybičky (9 %), papoušci, kanárci či jiné ptactvo (7 %), králíčci (6 %) a malí hlodavci (4 %). 

 

Jednejte s majitelem na rovinu

Základem dobrých vztahů je otevřené jednání. Mazlíčka nezatajujte. Upřednostňování jiných zájemců o byt, kteří žádné zvířátko nemají, je sice „nefér“, majiteli však nelze upřít právo na výběr potenciálního nájemníka. Mazlíčka zakázat nemůže, ale zamlčená kočka může do budoucna narušit vaše vztahy. Po uplynutí doby nájmu vám například pronajímatel nemusí prodloužit smlouvu. A napsat dodatek do smlouvy o úhradě případných škod nebo mírně zvýšit kauci je opravdu to nejmenší. Pomoci vám mohou také reference o předchozích majitelů, nejen o chování mazlíčka ale i vaší schopnosti platit případné škody. Poznámka “bez domácích mazlíčků” rozhodně nemusí být definitivní.

 

Nebojte se domluvit

Jednejte s majitelem na rovinu

Jednejte s majitelem na rovinu

Snadněji se na pronájmu domluvíte, když je byt nezařízený. Až na podlahy nemá zvířátko co poničit. Pakliže máte svůj nábytek, máte nespornou výhodu. U vybaveného bytu se majitel mnohdy oprávněně bojí poškrábaného nábytku nebo potrhaného gauče. Přesto není třeba hned rezignovat. Zkuste se domluvit s majitelem na tom, zda by bylo možné nejvíce rizikové vybavení dát stranou. Oblíbený peršan dočasně srolovat a čalouněná křesla uklidit na půdu. Není pravidlem, že zařízený byt se pronajímá vždy tak, jak jej vidíte na fotkách.

 

Společenství vlastníků

V případě, že se majitel odkazuje na zákaz mazlíčků od SVJ, ani tento zákaz není oprávněný a upravuje jej již zmiňovaný občanský zákoník. Na druhou stranu vy jako majitel zvířete musíte zajistit, aby okolí neobtěžoval případný zápach zvířete, hluk a obyvatelé se cítili bezpečně. Konkrétně např. abyste nenechávali psi či jiná zvířata běhat v rámci společných prostor domu. Zároveň je třeba dodržet podmínku živočišného druhu a jeho potřeb. V případě, že byste v bytě chovali slepice nebo tygra, mohou si sousedé stěžovat oprávněně.

Víte, že: v Česku v roce 2019 žilo asi 2 miliony psů a 1,4 milionů koček? Praha měla v tom samém roce 1,3 milionů obyvatel. Dokážete si představit Prahu plnou koček?

Obsah

Chci prodat nemovitost

  • prodáte 2x rychleji než jinde
  • navýšíte prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi zaplatí kupující
zprostedkovatel

Maxima Reality

Za 26 let své existence pomohla Maxima Reality více než 62 000 klientů. Jejím majitelem je od roku 2019 Vladimír Zuzák, pod jehož vedením se společnost profiluje jako realitní kancelář pro řešení životních situací. Maxima se dlouhodobě soustředí na vývoj inovativních služeb v oblasti prodeje a pronájmu nemovitostí, které zvedají úroveň českého realitního trhu.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup