Výkup nemovitostí: Kdy a komu se vyplatí?

zprostedkovatel
Ing. Vladimír Zuzák
28.3.2023
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Existuje řada situací, kdy není čas na standardní prodej nemovitosti. V průměru trvá prodej bytu tři měsíce, prodej domu půl roku. Expresní výkup umožňuje získat peníze i do druhého dne. Za rychlost a vysoké riziko se vždy platí určitým procentem z tržní ceny. Kdy se to vyplatí a kdy hledat jiné řešení?

Rychlé zpeněžení nemovitosti zvažují lidé v různých životních situacích. Dávno neplatí, že výkup za hotové vyhledávají jenom dlužníci. Čím dál častěji tuto službu využívají i úspěšní podnikatelé, kterým se vyplatí obětovat několik procent z tržní ceny, aby mohli peníze z prodeje okamžitě investovat.
Fotografie: Annie Spratt, Shawnn Tan

Jak funguje výkup nemovitosti

Při běžném prodeji nejdřív nemovitost inzerujete, potom probíhají prohlídky, dohoda na podmínkách prodeje a nakonec převod v katastru. Když se rozhodnete pro výkup, všechno je jinak. Nemovitost převádíte rovnou do vlastnictví firmy, která výkupy nabízí, a od ní také dostanete peníze. Tak si ušetříte čas i starosti.

Firmy, které nabízejí výkup, nemají žádné záruky, kdy a za jakou cenu se jim podaří později prodat vaši nemovitost. Hlavně u domů a pozemků může prodej trvat roky, mezitím třeba klesnou ceny, jako se to stalo na podzim 2022… Právě proto si jakákoli firma vždy musí při výkupu strhnout určité procento z aktuální tržní ceny. Toto procento by mělo odpovídat míře rizika. Jednotlivé firmy se liší v tom, kolik si strhnou a jakou kupní cenu vám nabídnou.

Na aktuální nabídku od Maximy se můžete podívat v sekci Výkup do 48 hodin.

Jak rychlý může být výkup nemovitosti?

V Maximě vám dokážeme peníze vyplatit do 48 hodin, pokud není zatížena právními vadami. Stačí vyřídit nutnou administrativu, především podpis kupní smlouvy a podání návrhu na vklad. Vaši nemovitost kupujeme přímo my, nejsme jen zprostředkovatelé, takže dohoda je možná velmi rychle.

Cena za výkup nemovitosti

Dejte si pozor na firmy, které nejdřív podhodnotí odhad, aby to potom vypadalo, že dostáváte při výkupu vyšší procento. Vyplatí se poptat výkup u několika firem a nabízené ceny si srovnat. Správný postup při odhadu nemovitosti zahrnuje vždy osobní prohlídku, ale taky práci s cenovými mapami, databázemi realitních kanceláří atd. Více si přečtěte v článku Odhad ceny nemovitosti. Jak určit tržní cenu?

Jak může vypadat manipulace s cenou nemovitosti?

Reálná tržní cena, jak by ji stanovil odhadce, bude 5 mil. Kč. Firma vám chce nabídnout 3,5 mil. Kč (tj. 70 %). Aby to vypadalo lépe, odhadne pro vás tržní cenu na 4,1 mil. Kč, v tom případě by totiž částka 3,5 mil. Kč odpovídala 85 %. Doporučujeme tedy poptat samostatně i odhad tržní ceny (třeba tady). Jedině pak získáte realistickou představu o tom, jakou cenu za výkup platíte.

 

Výkup bytu za hotové

Spočítejte si, kolik vás bude stát výkup bytu za hotové

Komu svěřit výkup nemovitosti? 

Výkup nemovitosti za hotové nabízejí běžně realitní kanceláře i jiné společnosti. V každém případě věnujte pozornost tomu, jaké firmě výkup svěříte, protože i tady existuje určité riziko zpronevěry, případně jiného podvodného jednání. Čím víc spěcháte na peníze a čím komplikovanější situaci řešíte (zadlužení, exekuce), tím jste zranitelnější, proto buďte velice opatrní.

Jak tedy poznat férovou nabídku na výkup nemovitosti?

  • Doporučujeme vždy osobní setkání, snažte se kriticky hodnotit důvěryhodnost toho, kdo s vámi jedná.
  • Kontrolujte si společnost v obchodním rejstříku, posuzujte její finanční sílu, jestli za ní stojí velké, zkušené instituce (banky, realitní kanceláře).
  • Hledejte přímý výkup nemovitosti, vyhněte se zprostředkovatelům, kteří vás jen předají někomu jinému.
  • Důležité je právní zázemí, ideální je vlastní právní oddělení, případně úzká spolupráce s právníky nebo advokáty, kteří řeší právní vady na nemovitosti, exekuce apod.
  • Ptejte se, kolik let zkušeností s výkupy nemovitostí za sebou daná firma má.
  • Zjistěte si, jak rychle dokáže firma peníze vyplatit. Čím delší čas potřebují, aby sehnali peníze, tím menší finanční síla a stabilita firmy.

V čem se liší výkupy nemovitostí?

Různé typy nemovitostí se mohou lišit v tom, jak výkup nemovitosti proběhne a za jakou cenu, protože se liší míra rizika. Záleží na tom, jaká je průměrná doba prodeje, jak populární je daná lokalita a kolik právních vad a dalších problémů na nemovitosti vázne (vše vysvětlujeme v článku Právní vady nemovitosti. Jak je zjistit a očistit?).

Výkup bytů

Za výkup bytu můžete obvykle získat nejvyšší procento z tržní ceny. Byty se totiž obecně prodávají nejrychleji, pokud se nenacházejí v nějaké velmi špatné, okrajové lokalitě. V průměru se byt prodá do tří měsíců, takže pro firmy nabízející výkup nemovitosti představují byty nejmenší riziko.

Výkup domů

Rodinné domy se prodávají zhruba šest měsíců, prodej je mnohem náročnější, protože zájemci si vybírají mnohem pečlivěji. Taky je těžší udělat přesný odhad rodinného domu. Domy se nachází v různých lokalitách po celé republice, bývají často v horším technickém stavu, na zájemce se může čekat i roky. Za výkup rodinných domů tedy běžně dostanete menší procento než u bytů, ale záleží na individuálním posouzení každé nemovitosti. Tržní cenu můžou významně snížit právní vady, jako třeba chybějící přístupová cesta, černé stavby na pozemku a podobně.

Výkup pozemku

Prodej pozemku trvá ještě déle než prodej rodinného domu. Velmi záleží na tom, o jakou parcelu jde. Nejnižší riziko představuje orná půda nebo stavební pozemek, ty se prodávají nejlépe a jednoznačně můžeme stanovit odhad pozemku. Horší je to s pozemky, jako jsou louky, ovocné sady, případně úzké výřezy pozemku obklopené parcelami ve vlastnictví jiného majitele, ty se pak prodávají velmi těžko.

Výkup podílu nemovitostí

Vůbec nejtěžší disciplína je výkup spoluvlastnických podílů. Cena nabízená za výkup poloviny nebo ještě menšího podílu bude velmi nízká. Často jde o výkup podílu domů, kde se už původní vlastník pokoušel o prodej svého podílu druhému spoluvlastníkovi, případně o společný prodej celé nemovitosti. Jenže druhý vlastník dlouhodobě odmítá spolupracovat. Často se stane, že vstup externí firmy do složitých rodinných vztahů pomůže situaci projasnit, vlastník druhého podílu náhle s prodejem souhlasí a vše se nakonec vyřeší ke spokojenosti všech.

Výkup nemovitosti se vyplatí i podnikatelům

Rychlé zpeněžení nemovitosti potřebuje řada podnikatelů, kteří rozjíždějí nové projekty a potřebují peníze z prodeje rychle investovat. Když máte nové obchodní partnery nebo zakázky, nemůžete si dovolit riskovat a čekat, jestli se nemovitost prodá za tři měsíce, půl roku nebo za rok.

V Česku je dosud standard nabízet za výkup 60–70 % z tržní ceny, což se vyplatí jen těm, kteří jsou opravdu v krizi. Jakmile se však dostaneme s nabídkou na vyšší procenta, už je to úplně jiný příběh. 

Ztráta při výkupu může být v mnoha situacích zanedbatelná ve srovnání se ztrátou, kterou by přineslo odložení podnikatelského záměru o půl roku nebo déle. Je to často levnější varianta než úvěr v bance. S úvěry navíc může být problém, pokud máte zápis v registru dlužníků nebo vám běží splátky na jiné úvěry. Zhruba 4–6 % z tržní ceny byste navíc stejně zaplatili jako provizi realitní kanceláři.

 

Výkup nemovitosti v exekuci je vždy lepší řešení než dražba

Výkup nemovitosti v exekuci je vždy lepší řešení než dražba.

Jak získat peníze ihned bez výkupu

Existují i situace, kdy výkup není ideální řešení. Když vám stačí dopředu jen určitá část z tržní ceny, třeba milion nebo dva, zvažte možnost nechat si vyplatit 50 % z tržní ceny předem. V tomto případě zůstáváte majitelem, dokud se nenajde kupující. Jakmile se nemovitost prodá, získáte druhou polovinu peněz.

 

Výkup domu za hotové představuje vyšší rizika.

Výkup domu za hotové představuje vyšší rizika.

Kdy se taková služba může hodit? Stává se, že si hledáte nové bydlení, ale prodej toho starého zatím neřešíte. Najednou stojíte před podpisem rezervační smlouvy a potřebujete zaplatit zálohu. Problém může představovat i žádost o hypotéku v bance, když vám chybí vlastní zdroje. Peníze můžou chybět i při dělení společného jmění manželů při rozvodu, případně při vyplácení dědického podílu z nemovitosti.

Nedosáhnete-li na půjčku v bance ani nemáte bohatého strýčka, nabízíme vám řešení. Půlku z ceny vám vyplatíme hned a následně vaši nemovitost prodáme za plnou tržní cenu Jak se v tomto případě chráníme proti případným rizikům? Na vaši nemovitost zapíšeme zástavní právo a garantujeme, že se prodá nejpozději do šesti měsíců, jinak přistoupíme k výkupu za férových podmínek.

Výkup za hotové, když řešíte zadlužení

Výkup nemovitosti nabízí taky řešení velmi těžkých životních situací, jako je zadlužení nebo exekuce na nemovitosti. I tady často rozhoduje čas. Věřitelé potřebují uhradit dluhy co nejdřív, a tedy si standardní prodej nemůžete dovolit.

Čím těžší životní situaci čelíte, tím větší pozornost musíte věnovat výběru firmy, která oddlužení nemovitosti zajistí. Za výkup nemovitostí v exekuci dostanete vždy nižší částku. Je potřeba strhnout z tržní ceny takové procento, které pokryje riziko i nezbytné právní služby. Záleží na tom, kolik právních vad, exekucí a dalších problémů na nemovitosti vázne a kolik času zabere tyto právní vady očistit. Podobný princip platí, když jde o výkup nemovitosti s věcným břemenem.

V každém případě se však výkup nemovitostí v exekuci vyplatí víc než veřejná dražba, k níž přistupují exekutoři, když nedokážete sami včas splatit všechny své závazky.

Proč se říká „výkup nemovitostí za hotové“?

Výkup za hotové je označení, které se vžilo mezi klienty i realitními kancelářemi. Ale nejde o výkup nemovitosti za hotovost. Výplata peněz probíhá vždy na bankovní účet.

Vše záleží na tom, jak rychle peníze potřebujete. Pokud jde o rychlý výkup nemovitosti, tedy peníze je třeba vyplatit v řádu několika dnů, přijdou vám na účet hned po podpisu kupní smlouvy a vložení návrhu na vklad do katastru.

Když máte víc času a na výplatu peněz je aspoň měsíc, je bezpečnější úschova peněz u nezávislé třetí strany až do doby, kdy je převod v katastru u konce. Své peníze v takovém případě dostanete na osobní účet do 30 dní.

 

Zdroje

https://www.penize.cz/nakup-a-prodej-nemovitosti/427673-vykup-nemovitosti-nejen-pro-dluzniky-kdy-se-vyplati-a-na-co-dat-pozor

https://www.mesec.cz/clanky/poradna-co-delat-kdyz-jste-v-exekuci-a-co-si-muze-dovolit-exekutor/
https://www.adol.cz/blog-jak-zjistit-vysi-dluhu-u-exekuce-z-vypisu-z-katastru-nemovitosti/
https://www.expresnivykup.cz

 

zprostedkovatel

Ing. Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák je majitelem a ředitelem realitní kanceláře MAXIMA REALITY, která působí na pražském realitním trhu 26 let. Zuzák je všestranným znalcem realitního trhu. Zkušenosti v oblasti financí a realit sbíral například v ING a Hypocentru Modré Pyramidy. Po dobu 10 let zastával pozici obchodního ředitele ve FINEP HOLDING Group. Zuzák kritizuje nedostatečnou regulaci realitního byznysu, prosazuje vyšší standardy ochrany prodávajících i kupujících. Je autorem řady poradenských článků o realitním trhu na Peníze.cz, má profil na Linkedin.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup