Energetická náročnost nemovitosti? Čím dál více rozhodující údaj při koupi

zprostedkovatel
Barbara Isabel Pešlová, MSc. et M.A.
7.1.2022
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Růst cen elektřiny a zemního plynu. Téma, které se v poslední době rozvířilo veřejnou debatu a rozvlnilo i realitní trh. Náklady na energie jsou pod stále větším drobnohledem při prodeji nemovitosti i pronájmu. Zájemci o koupi jsou dnes velmi dobře informovaní a kromě udržitelnosti pečlivě zvažují, jak se energetická náročnost budovy promítne do jejich budoucích výdajů. U „děravých“ neúsporných budov to totiž mohou být v provozu domácnosti až tisíce korun měsíčně navíc. Výši poplatků za energie sledují i nájemci, pro které tvoří nezanedbatelnou položkou měsíčního nájmu.
Energetická náročnost nemovitosti? Čím dál více rozhodující údaj při koupi

Zelený energetický štítek se stává kritériem pro výběr nemovitosti

Zelený energetický štítek pro majitele nabývá na významu a představuje novou měnu ve vyjednávání, díky kterému můžou nasadit vyšší cenu. Vyplatí se proto tuhle devizu aktivně komunikovat, zdůraznit proběhlé zelené investice a úspory, kterou to přinese budoucímu majiteli. S odhadem nájmu, který je možné požadovat se nebojte obrátit na odborníky, kteří mají o cenách nemovitostí přehled.

Energetický štítek: eso v rukávu pro ekologii i prodej

Energetický štítek: eso v rukávu pro ekologii i prodej

Energetický štítek: eso v rukávu pro ekologii i prodej

 

Energetický štítek, správně Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), sleduje spotřebu energie a energetickou náročnost budovy na stupnici od A do G. Představuje jakési „vysvědčení“ pro budovy, kde se dozvíme to podstatné. Spotřeba energie se hodnotí u vytápění, ohřevu teplé vody, osvětlení, chlazení, nuceného větrání nebo úpravy vlhkosti.

Povinnost vystavení průkazu vychází z evropské legislativy, cílem je postupně naplňovat dlouhodobý plán efektivního hospodaření se zdroji. Od roku 2016 musí být u nás tyto ukazatele uvedené v inzerátu či reklamě při pronájmu nebo prodeji nemovitostí. Průkaz předkládá majitel před podpisem nájemní nebo kupní smlouvy.

Pokud prodáváte úspornou nemovitost, máte velkou konkurenční výhodu. Na kvalitní okna, zateplení nebo ekologický způsob vytápění jako je tepelné čerpadlo a fotovoltaika kupující slyší. V českých podmínkách se stále jedná o výjimku, kterou oceňuje ze zcela pragmatických důvodů stále více zájemců. Nejlépe se dají zhodnotit budovy ve škále A (mimořádně úsporná), B (velmi úsporná), C (úsporná), cena může být až o stovky tisíc vyšší. Jestli chcete vědět, jakou cenu má vaše nemovitost, v Maxima Reality vám ji zdarma vypočítají.

Jak získat PENB průkaz

Povinnost a náklady opatřit PENB průkaz jde za vámi jako prodejcem nebo pronajímatelem. Průkaz energetické náročnosti budovy smí vystavit pouze tzv. energetický expert, kterým je osoba akreditovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu. V praxi to znamená najít certifikované specialisty, kteří operují ve vašem okolí. Nezřídka totiž udělení štítku znamená osobní audit experta přímo na místě.

Anebo se můžete obrátit na realitku. Na zařizování nebudete sami a s vyřízením vám pomůžou profesionálové. Většina realitních kanceláří nabízí nejen zajištění průkazu při prodeji nemovitosti, ale i jako samostatnou službu. Vyplatí se ale obrátit na větší realitní partnery, kteří jsou díky většímu objemu obchodů schopni nabídnout průkaz výhodněji. Využít můžete například Maxima Reality, která nabízí výraznou slevu na zajištění energetického štítku ve spolupráci s prověřenými společnostmi Dekprojekt a Nemoinspekt.

Nové zelené hypotéky

 

Nové zelené hypotéky

Nové zelené hypotéky

 

Esem v rukávu je Průkaz energetické náročnosti projektu také v případě stavby vlastního domu. Doslova zelenou dostávají žadatelé o úvěr na úsporné nemovitosti, například pasivní domy s ekologickými zdroji vytápění, a právě podle průkazu se posuzuje zvýhodněné financování. Většina velkých bankovních domů se zavázala k uhlíkové neutralitě a pomoci životnímu prostředí, takže klienti s plány stavět udržitelné bydlení dosáhnou na lepší podmínky úvěrů a nižší úroky.

Co byste ještě měli vědět o energetickém štítku PENB

  • Platnost PENB je 10 let od vydání, v případě rekonstrukce obálky budovy na ploše větší než 25 % je nutné průkaz předělat.
  • Pokud majitel při prodeji nepředloží energetický průkaz, hrozí mu pokuta do výše 100 tisíc korun. Zpracování štítku kontroluje Státní energetická inspekce.
  • PENB se zpracovává při prodeji nebo prodeji rodinných domů, bytových domů nebo administrativních budov. Nevztahuje se na jednotlivé byty. Zajistit štítek musí také stavebník při nové výstavbě.
  • Ke zpracování energetického štítku jsou potřeba výkresová dokumentace domu včetně pohledů, půdorysů, řezu a technické zprávy. Důležitá je také dokumentace technických zařízení budovy, která zahrnuje vytápění, osvětlení, ventilaci a jiné. K vyhotovení je většinou potřeba osobní návštěva nemovitosti certifikovaným specialistou.

 

Zdroje:

https://www.maxima.cz/prukaz-energeticke-narocnosti-penb/

https://www.maxima.cz/nabidnout-nemovitost-pronajem/

https://www.maxima.cz/online-odhad-nemovitosti/

Chci prodat nemovitost

  • prodáte 2x rychleji než jinde
  • navýšíte prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi zaplatí kupující
zprostedkovatel

Barbara Isabel Pešlová, MSc. et M.A.

Barbara Isabel Pešlová, MSc. et M.A.se zabývá provozním řízením v realitní společnosti MAXIMA REALITY  a developerské skupině Maverick Group.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup