5 osvědčených triků, jak rychle prodat byt

zprostedkovatel
Ing. Vladimír Zuzák
10.5.2023
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Rok 2023 rychlým prodejům moc nepřeje. Poptávka po bytech není velká, protože i realitní trh zasáhla krize, inflace a velká nejistota. Jak postupovat, když na prodej spěcháte? Máme pro vás pět osvědčených triků.
Jak rychle prodat byt

Dostali jste se do časové tísně? Patříte k těm, kteří potřebují velmi rychle získat hotovost? Nejdřív můžete zvážit rychlý výkup bytu. Pak existuje další scénář: vyplatíme vám půlku ceny předem, ještě než začneme společně hledat kupujícího. Anebo se pustíte do běžného prodeje, který se budete snažit co nejvíc zrychlit. Pokud se vás týká poslední varianta, máme pro vás pět triků, které opravdu fungují.

Ale pozor – prodávající dnes tahají za kratší konec provazu. Není čas na velké vybírání mezi zájemci, online aukce ani další strategie, které měly své místo na realitním trhu ještě před rokem, kdy byla poptávka veliká. Teď se na to musí jinak.

1. Přesně určete tržní cenu

Když je cena nastavená tržně, ozvou se první zájemci do týdne. Pokud vám zavolá deset zájemců do hodiny, prodáváte moc levně. Když se nikdo neozve deset dní, zřejmě bude cena moc vysoká. Takové jsou statistiky, ale není to rozhodně správný postup, jak tržní cenu určovat.

Určitě se vyhněte zmateným experimentům, kdy se každý týden mění cena v inzerátu. Přišli byste o spoustu času, ale taky o důvěru kupujících. Zájemci sledují velmi pozorně realitní servery a všímají si toho, kdo s cenou hýbe nahoru a dolů. Později je na prohlídce těžko přesvědčíte, že si za cenou svého bytu pevně stojíte.

Přesný odhad tržní ceny dnes můžete získat zdarma – stačí vyplnit tento formulář. Naši makléři určí cenu podle cenových map a údajů z katastru. Dozvíte se, za kolik se v poslední době prodaly podobné nemovitosti ve vaší lokalitě. V inzerci pak nastavíte tržní cenu správně hned napoprvé.

2. Interiér připravte na focení

Když nabídka převyšuje poptávku, jako je tomu v tuto chvíli, potřebujete se viditelně odlišit od jiných bytů. Kromě ceny dokážou nalákat na prohlídku především atraktivní fotky. Chce to kvalitní foťák, zkušeného fotografa, který umí fotit interiéry (a to není samozřejmost, však si to zkuste), ale taky velké úpravy interiéru.

Byty jsou různé: prázdné nebo plné nábytku, staré nebo nové, dosud neobydlené nebo zděděné po babičce. Každý si žádá jinou přípravu, aby na fotkách vypadal atraktivně. Nebojte se tomu věnovat celý den – anebo i víc dnů. Většinou je třeba vymalovat, uklidit, nějaký nábytek odvézt a jiný přivézt, zajistit si světla i květiny.

Bytoví designéři nabízejí službu známou jako home staging. Když si pozorně projdete realitní servery, uvidíte, kolik bytů jím prošlo. Vypadají jako hotelové pokoje – ustláno, prostřeno, rozsvíceno, uklizeno. Pryč jsou naopak všechny osobní věci, a tak si zájemci můžou snadno představit, jaké by to bylo, kdyby tam bydleli oni sami.

Homestaging je nutný pro rychlý prodej bytu

Homestaging je nutný pro rychlý prodej bytu

3. Investujte do inzerce

Jakmile máte správně určenou cenu a skvělé fotky, je prodej na dobré cestě. Teď zbývá sepsat text inzerátu (pár tipů najdete v našem článku Jak prodat byt). Pak už „jen“ ukázat inzerát všude tam, kde lidé hledají bydlení. Tady platí: čím víc lidí váš inzerát uvidí, tím rychleji se ozve zájemce. Vyplatí se do inzerce investovat.

Prodávající často dají inzerát všude, kde je to zdarma, třeba na Facebook, Instagram nebo dokonce na Bazoš. A pak ztratí dlouhé týdny čekáním na to, až se někdo ozve. Dát si inzerát na sociální sítě není vůbec špatný nápad, ale hned potom ho pověste hlavně na sReality, Reality.iDnes a další velké realitní servery.

Výhodou prodeje s realitní kanceláří bývá to, že inzerce je v ceně provize, a to včetně tzv. topování, kdy platíte za to, aby se inzerát neustále posouval nahoru mezi aktuální. Za současné situace na trhu je topování nutnost – bytů je hodně, zájemců málo, takže musíte být vidět mezi prvními.

4. Zájemcům vyjděte vstříc

Cílem všeho výše uvedeného snažení je jediná věc: dostat zájemce na prohlídku. Jakmile překročí dveře vašeho bytu, máte vyhráno, pokud se s nimi ovšem dokážete dohodnout. Jak píšeme opakovaně výše, zájemců je málo, takže si je musíte hýčkat. Nespoléhejte na to, že jistě za pár dnů zavolá někdo jiný.

Zajímejte se o to, kdo jsou tito lidé, kteří přišli na prohlídku. V jaké jsou situaci? Co potřebují? Na čem jim záleží? A co se jim líbí a naopak nelíbí na vašem bytě? Zjistěte si o nich co nejvíc a potom se snažte vyjít jim vstříc. Často je klíčem k uzavření obchodu sleva, i kdyby to bylo jen 5 %. Ale nemusí jít vždycky jen o peníze.

Zájemci můžou ocenit třeba to, že dokážete rychle jednat a uzavřít smlouvu hned zítra. Nebo se potřebují brzy stěhovat. Možná by si chtěli nechat váš nábytek. Existuje spousta cest, jak si je naklonit na svoji stranu, aby si zvolili právě váš byt. Nejvíc zkušeností s tímto jednáním mají pochopitelně makléři, kteří dokážou prodej urychlit.

Online aukce zajistí rychlý prodej bytu!

Online aukce zajistí rychlý prodej bytu!

5. Papíry a vady řešte předem

Dejte si pozor i na to, abyste nakonec nezdržovali vy sami. Nečekané právní vady, problémy s převodem v katastru, nebo třeba nesplacená hypotéka, to vše může obrovsky zdržet prodej nemovitosti. V nejhorším případě i odradit zájemce, kteří mohou vypovědět rezervační smlouvu, pokud jim k tomu dáte dobrý důvod.

Než začnete s inzercí, najděte všechny případné právní vady. Jejich odstraňování totiž může trvat i několik měsíců, pokud zahrnuje geodetické měření, kolaudaci, nebo i odkup cizího pozemku. Právní prověrku je nejlepší svěřit právníkovi zkušenému v oblasti realitního práva, ale začít můžete i sami.

Otevřete si Nahlížení do katastru nemovitostí, kde uvidíte váš list vlastnictví i katastrální mapu. Tam najdete všechna případná věcná břemena, zástavy, exekuce, případně chybějící zakreslení garáže, pozemku nebo cesty. U bytů zase kontrolujte, zda nejde o nebytové prostory, studio nebo ateliér. Pak hned volejte dobrého právníka.

Jak rychle prodat rodinný dům?

Jak rychle prodat rodinný dům?

Zdroje

https://www.penize.cz/nakup-a-prodej-nemovitosti/423646-jak-uspesne-prodat-byt-tri-nejcastejsi-chyby

https://www.novinky.cz/komercni-clanky/clanek/5-osvedcenych-triku-jak-rychle-prodat-byt-40324179

https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/kviz-test-nemovitost-prodej-koupe-dan-ze-zisku-dan-z-nabyti-nemovitosti-realitni-kancelar

https://www.penize.cz/nakup-a-prodej-nemovitosti/296789-prodavame-byt-jak-dlouho-trva-prodej-nemovitosti

https://www.dumabyt.cz/rubriky/poradna/jak-jednoduse-a-rychle-prodat-nemovitost-bez-realitky_28200.html

Chci prodat nemovitost

  • prodáte 2x rychleji než jinde
  • navýšíte prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi zaplatí kupující
zprostedkovatel

Ing. Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák je majitelem a ředitelem realitní kanceláře MAXIMA REALITY, která působí na pražském realitním trhu 26 let. Zuzák je všestranným znalcem realitního trhu. Zkušenosti v oblasti financí a realit sbíral například v ING a Hypocentru Modré Pyramidy. Po dobu 10 let zastával pozici obchodního ředitele ve FINEP HOLDING Group. Zuzák kritizuje nedostatečnou regulaci realitního byznysu, prosazuje vyšší standardy ochrany prodávajících i kupujících. Je autorem řady poradenských článků o realitním trhu na Peníze.cz, má profil na Linkedin.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup