Jak na péči o pokojovky v zimě

zprostedkovatel
Maxima Reality
18.12.2021
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Pokojové rostliny přes zimu odpočívají a nabírají sílu na další sezónu. To ale neznamená, že nepotřebují naši pozornost. Čemu se vyhnout a co naopak vašim oblíbeným pokojovkám v zimě dopřát?
Pokojové rostliny potřebují péči i v zimě

Zálivka

V zimě si dejte pozor hlavně na přílišné zalévání rostlin. Pokojovky paradoxně spíše snesou pár dní bez zalití než přelití, které často způsobí hnilobu kořenů. K zalévání používejte nejlépe odstátou vodu pokojové teploty, ať rostlinám nezpůsobíte šok.

 

Do sprchy!

Aniž bychom si to často uvědomili, listy pokojových rostlin jsou místem, kde se prachu víc než líbí. Šedá vrstva nejen že ubírá rostlinám na kráse, zároveň jim ztěžuje proces fotosyntézy a celkově bývá často jedním z důvodů, proč vypadá pokojovka smutně. Prach proto pravidelně odstraňujte z listů jemným hadříkem, nebo celou rostlinu rovnou osprchujte. Postupujte však opatrně a snažte se vyhnout přelití květináče.

 

Zálivku v zimě spíše omezte a nezapomeňte z listů otírat prach

Zálivku v zimě spíše omezte a nezapomeňte z listů otírat prach

 

Pozor na změny teplot

Rizikovým faktorem, který může vašim rostlinkám v zimě uškodit, je náhlá změna teplot. Popřemýšlejte, kudy vede ve vašem bytě při větrání proud vzduchu, a podle toho přemístěte pokojové rostliny tak, aby se „nenachladily“. Obezřetní buďte i v případě, že máte některé rostliny blíže k radiátorům – i ty od zdroje tepla přesuňte na stabilnější stanoviště.

 

Světlo

Vliv nedostatku světla pociťujeme v zimě nejspíše všichni, pokojové rostliny nevyjímaje. Přemístěte je, pokud možno, co nejblíže k oknu – jak už jsme ale zmínili, dbejte na to, aby se na ně při větrání nedostal chladný vzduch.

 

Důležitý je dostatek světla a čas od času listy zvlhčete rozprašovačem

Důležitý je dostatek světla a čas od času listy zvlhčete rozprašovačem

 

SOS pomoc

Když se něco pokazí a vašim květinám se nedaří, radu hledejte na webu, v knihách nebo v ateliérech odborníků – v Praze můžete navštívit Pokojovky, a pokud to máte blíže do Brna, stavte se v obchodě Kvítka v bytě. Určitě vás nenechají ve štychu! Pomoc může i mobilní aplikace Planta, která vám pohlídá pravidelnost zálivky nebo navrhne řešení v momentě, kdy vaši pokojovku něco trápí.

 

Zdroje:

www.pexels.com
www.instagram.com/pokojovky

Obsah

Chci prodat nemovitost

  • prodáte 2x rychleji než jinde
  • navýšíte prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi zaplatí kupující
zprostedkovatel

Maxima Reality

Za 26 let své existence pomohla Maxima Reality více než 62 000 klientů. Jejím majitelem je od roku 2019 Vladimír Zuzák, pod jehož vedením se společnost profiluje jako realitní kancelář pro řešení životních situací. Maxima se dlouhodobě soustředí na vývoj inovativních služeb v oblasti prodeje a pronájmu nemovitostí, které zvedají úroveň českého realitního trhu.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup