Jak vnést světlo do bytu navzdory podzimu? 5 kroků, které promění Váš byt.

zprostedkovatel
Maxima Reality
22.11.2021
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
S podzimem ubývá světlo doslova každým dnem. Zatímco v září slunce vydrží svítit až do půl osmé večer, v listopadu už jen do půl páté, v prosinci dokonce jen do čtyř hodin odpoledne. Za tmy vstáváme i přicházíme z práce. Vliv na naši psychiku má zatažená obloha nepopiratelný. Ne náhodou se severské země umisťují na předních pozicích v žebříčcích deprese ve společnosti.
Šero a tma nepůsobí dobře ani na oči, které se při nedostatku světla více namáhají a nebo naopak trpí špatným osvětlením. Jak tedy zařídit, aby náš byt i navzdory podzimnímu stmívání zůstal světlý a vyvážil prodlužující se tmu venku? Přinášíme tipy, které vám pomohou takový byt zařídit.
Jak vnést světlo do bytu navzdory podzimu? 5 kroků, které promění Váš byt.

Na doplňcích a nábytku záleží

Než se pustíte do koupi světel, pokuste se nejdříve přinést do vašeho bytu co nejvíce přirozeného světla. Zvlášť během podzimu vyniknou chyby, které během roku tolik vnímat nemusíme. Projděte si byt a všímejte si rozmístění nábytku i doplňků. Nestojí vám u okna skříň? I posunutím nábytku se dá prostor prosvětlit. Pokud potřebujete místnost opticky rozdělit, promyslete, zda místo knihovny nepostačí světlý paravan. Pokud nemáte okna jižním směrem nebo bydlíte v přízemí s okny do úzkého vnitrobloku změnu k lepšímu může přinést i bílý nábytek nebo dveře z mléčného skla, které zajistí větší prostupnost světla. Rozhodně se v tomto případě vyvarujte nábytku i kobercům tmavé barvy. Polštáře, deky, obrazy volte v béžových a smetanových barvách. Chybu neuděláte, pokud bytové doplňky zároveň vytřídíte a zbavíte se přebytečných věcí. Prostor rozšíří a prosvětlí také zrcadla. Poněkud náročnější a ne vždy proveditelnou variantou je změna rozmístění pokojů. Máte světlou ložnici, ale tmavý obývák? Zkuste popřemýšlet, zda by je nešlo vyměnit. Poradit vám mohou i bytoví designéři.

 

Než koupíte světlo, ukliďte okna    

Než koupíte světlo, ukliďte okna.

Než koupíte světlo, ukliďte okna.

 

Pokud jste prošli celým bytem, nezapomeňte také na okna. Nemáte zbytečně tmavé závěsy? Vytahujete žaluzie? Okno je hlavní cestou přirozeného světla do našeho domova. Zvažte, zda není lepší než kupovat další lampu začít zodpovědně roztahovat závěsy a vytahujete žaluzie. Pokud závěsy a záclony plní pouze dekorační funkci, volte co nejprůhlednější materiál. Vyvarujte se také polepů okenních skel a nebo velkého množství květin. Nemějte parapet jako odkladiště věcí.

Horší bariérou může být strom před domem nebo popínavé rostliny u oken. Ne vždy je v našich silách a kompetencích větve ořezat. Zeleň může být pod správou bytového domu nebo města. Nikdy se ale nebojte zeptat. Třeba podobný problém řeší i vaše sousedka a ráda vás ve změně podpoří.

 

Jaká žárovka vám zajistí přirozené světlo?

Aby byt vypadal jako za letního slunce, je třeba vybrat správné osvětlení. Jak docílit přirozeného světla? Zajistí nám ho žluté nebo bílé žárovky? Barvu světla vyjadřují stupně Kelvina. Při výběru tedy sledujte písmeno K a čísla za ním. Čím méně stupňů Kelvina, tím teplejší světlo. Klasická žárovka má 2 700 stupňů Kelvina a její barvu označujeme jako teplou bílou. Má jemně žlutý odstín a kromě klasické žárovky ji vyzařuje i halogenová a LED žárovka. Takové světlo se nejlépe hodí do obývacího pokoje nebo ložnice. Pokud ale chceme docílit přirozeného denního světla (6 500 K), měli bychom sáhnout po žárovkách 4 – 6 tis. K. Přírodní bílé světlo se nejčastěji využívá pro kuchyně, pracovny a chodby, použít jej ale můžeme kdekoliv, kde potřebujeme prostor více rozjasnit.

 

Pozor na zkreslení barev

Pokud chceme prosvětlit byt, je zároveň důležité najít takovou žárovku, která nezkresluje barvy. Pro co nejvěrnější zobrazení barev se doporučuje použít žárovky s barevnou teplotou okolo 4000 Kelvinů, které svítí neutrálním bílým světlem a minimalizují tak zabarvení osvětlených objektů. Věrné podání barev měříme podle tzv. CRI indexu. Čím více se index blíží 100, tím méně světlo barvy zkresluje. V současnosti má většina nabízených žárovek CRI vyšší než 80, běžně seženete i s CRI 95. Pozor dejte i na barevná stínidla, i ta mohou výsledné světlo ovlivnit a dobrý výběr žárovky přijde vniveč.

 

Bodovky, LED pásky i noční světlo jako třešnička na závěr

Bodovky, LED pásky i noční světlo jako třešnička na závěr.

Bodovky, LED pásky i noční světlo jako třešnička na závěr.

 

Na závěr nezapomeňte na detaily. Centrální stropní světlo se vyplatí doplnit lampičkami nebo bodovým světlem. Bodovky poslouží nejen jako kvalitní osvětlení kuchyňské linky nebo koupelny, nasvítit i zajímavé dekorace v bytě nebo vytvořit hezkou atmosféru v chodbě. Když je umístíte k podlaze mohou symbolizovat jednotlivé nášlapy. Police skvěle rozjasní LED pásky. Ačkoliv pásky dokáží svítit všemi barvami duhy, doporučujeme bílé žluté světlo, které je nejjasnější.

V neposlední řadě nezapomeňte na orientační svítidla. Navodí příjemnou atmosféru a zajistí vám bezpečný pohyb po bytě i v nočních hodinách. Zvlášť pokud máte v bytě schodiště je noční světlo nejlepší volbou. Když si vyberete se soumrakovým spínačem, nemusíte myslet ani na jejich zapínání. Jsou také skvělým pomocníkem v pokojích pro děti. Ty se nebudou bát tmy a zlepší se jim také usínání.

 

Zdroje:

roomstory.cz

Obsah

Chci prodat nemovitost

  • prodáte 2x rychleji než jinde
  • navýšíte prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi zaplatí kupující
zprostedkovatel

Maxima Reality

Za 26 let své existence pomohla Maxima Reality více než 62 000 klientů. Jejím majitelem je od roku 2019 Vladimír Zuzák, pod jehož vedením se společnost profiluje jako realitní kancelář pro řešení životních situací. Maxima se dlouhodobě soustředí na vývoj inovativních služeb v oblasti prodeje a pronájmu nemovitostí, které zvedají úroveň českého realitního trhu.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup