Kde nahlásit změnu adresy a jaké dokumenty zařídit při stěhování? Náš přehled vám vše ujasní

zprostedkovatel
Barbara Isabel Pešlová, MSc. et M.A.
12.1.2022
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Podepsali jste smlouvu na svůj vysněný dům či byt? Můžete si odškrtnout první bod. Přestěhovali jste nábytek a věci? Máte splněný druhý. Při všem shonu je ale potřeba nezapomenout také na bod tři - papírování. Pod tímto, pro mnohé z nás děsivým slovem, se skrývají návštěvy úřadů, telefonáty a podpisy dokumentů. Co je třeba odhlásit nebo přihlásit a kde si dát pozor na lhůty vám poradíme v následujícím přehledu.
Kde nahlásit změnu adresy a jaké dokumenty zařídit při stěhování

Jak změnit adresu?

Vypovědět smlouvu z nájmu a podepsat novou nebo si pořídit vlastní bydlení a je hotovo? Nikoliv, z pohledu úřednického šimla jsme teprve v polovině. Po nastěhování přichází v první řadě změna adresy. A záleží na vás, zda změníte pouze kontaktní nebo i trvalého bydliště – tedy tu, co máte uvedenou v občance.

Měnit trvalé bydliště nemusíte vždycky, záleží na více okolnostech, je to ale praktické. Změna se vyplatí ať už jdete do nájmu nebo jste si pořídili bydlení vlastní. Už jen proto, že si usnadníte komunikaci s úřady. Díky ní budete moci v daném místě chodit k volbám nebo využívat sociální služby a dávky, které jsou často vztaženy právě k trvalému bydlišti. To je nutné aktualizovat také kvůli přihlášení dětí do školy a školky. Pokud nemáte v místě trvalé bydliště, v době naplněných kapacit školních lavic se může stát, že vaše dítě skončí pod čarou. Přednost totiž mají děti s trvalým bydlištěm v daném místě.

O trvalé bydliště jděte žádat na městský či obecní úřad, pod který vaše nové bydlení spadá. Důvod změny doložte podepsanou nájemní smlouvou nebo výpisem z katastru nemovitostí, pokud jste kupovali nový dům či byt (v tomto případě na úřad zajděte, až budete zapsáni v katastru jako majitelé). Zároveň podejte žádost o nový občanský průkaz. A budete mít dvě mouchy jednou ranou. Pokud byste zapomněli o občanku požádat, máte na to celkem 15 pracovních dní ode dne, kdy jste změnu místa trvalého bydliště nahlásili.

Tip: Občas se stává, že majitelé bytů nechtějí nájemníkovi přihlášení trvalého bydliště povolit. V tom případě se ale nedejte. Pokud máte platnou nájemní smlouvu, pro zřízení trvalého bydliště v pronajatém bytě svolení majitele bytu nepotřebujete.

Auto, zdravotní a sociální

Hned po návštěvě městského úřadu volejte na úřad práce. Zde máte na nahlášení změny totiž pouhých 8 kalendářních dní. Pokud čerpáte sociální dávky například příspěvek na bydlení, na péči, podporu v nezaměstnanosti a další, byla by škoda o ně byť jen na chvíli přijít. Na zdravotní pojišťovně je termín shovívavější, na nahlášení máte 30 pracovních dní.

A když jsme u pojištění, nezapomeňte ani na svého automobilového člena domácnosti. Pokud měníte trvalé bydliště je třeba uvést novou adresu také v registru vozidel. Lhůta je 10 pracovních dní. Zde zaplatíte správní poplatek 50 Kč. S sebou si vemte “malý” i “velký” techničák.

Úřady to nekončí…

 

Obvolávací a vyřizovací maraton úřady nekončí

 

Obvolávací a vyřizovací maraton úřady nekončí. Je třeba zavolat všem vašim lékařům, napsat známým a dát vědět dalším institucím, především již zmiňovaným školám a školkám, které navštěvují vaše ratolesti. Naštěstí je dnes možné už většinu vyřídit i po internetu. Adresu si tedy nezapomeňte přepsat u telefonního operátora, poskytovatele internetu, v bance a instituci, u níž máte sjednané pojištění domu či bytu. Stavte se také na personálním u svého zaměstnavatele a na poště kvůli SIPu.

Tip: Na poště je praktické si také zřídit takzvanou dosílku, díky které vám bude pošta posílat zásilky na vámi zvolenou adresu. Dosílku si zařídíte na kterékoliv pobočce. Během stěhování vám ze staré adresy budou dopisy chodit na novou, aniž byste komukoliv museli hlásit změny.

Kde není třeba změnu adresy hlásit?

A na konec dobrá zpráva. Kde není třeba změnu adresy řešit? Netřeba měnit řidičský průkaz ani pas, ty totiž adresu neobsahují. Změnu nemusíte hlásit ani na finančním a živnostenském úřadě. Když se přestěhujete mimo územní působnost finančního úřadu a nejste u něj registrován – zašle Vám původní úřad oznámení, v němž uvede, u kterého místně příslušného finančního úřadu bude uložen Váš daňový spis. Pokud jste ale na staré adrese měli i sídlo firmy, změnu nahlásit musíte.

Plyn, elektřina, voda, teplo…aneb převod energií

 

Převod energií

Převod energií

Všechny tyto energie je třeba odhlásit nebo převést na nového nájemce a řádně si zaznamenat jejich stav. Bydlíte v pronájmu a smlouvy s dodavatelem má na sebe psané majitel? Stačí, když ke konci nájmu společně provedete odečet měřidel. Máte energie psané na sebe? Máte tři možnosti. Buď ukončit s dodavateli smlouvu nebo si je nechat přepsat na novou adresu a nebo energie převést na nového majitele/nájemce. Dnes všechno zařídíte jednoduše po internetu, potřebné formuláře naleznete přímo na stránkách svých dodavatelů.

Při zrušení odběru je třeba počítat s výpovědní lhůtou. Máte-li smlouvu na dobu určitou, je samozřejmě nejvýhodnější podat výpověď před koncem smlouvy. Jestliže máte smlouvu na dobu neurčitou, podívejte se do smlouvy, jaká je vaše výpovědní doba. Ne vždy dodavatelé akceptují jako důvod výpovědi stěhování, takže budete muset zaplatit část jejich ušlého zisku. V případě, že energie rovnou přepíšete na nového majitele nemovitosti nebo nájemníka, můžete se vyhnout poplatkům za předčasné ukončení smlouvy.

Žádost o ukončení odběru putuje od dodavatele k distributorovi, který k vám pošle na návštěvu technika, aby provedl poslední odečet elektroměru a jeho demontáž. Pokud to je jen trochu možné, doporučujeme se domluvit na přepisu na nové majitele nebo převedení odběru na vaši novou adresu. Je to nejsnadnější varianta.

Změnu adresy nezapomeňte nahlásit u:

  • úřadů
  • lékařů a zubaře
  • zdravotní pojišťovny
  • registru vozidel
  • ve škole dětí
  • telefonního operátora
  • v bance
  • zaměstnavatele
  • na poště (SIPO, placení televizních a rozhlasových poplatků)
  • zdravotní pojišťovny
  • u instituce, u které máte sjednané pojištění domu/bytu
  • u časopisu/novin – pokud odebíráte

Změnu adresy nemusíte řešit u:

  • řidičského průkazu
  • cestovního pasu
  • katastrálního úřadu

Nezapomeňte vyřídit včas:

8 – tolik dní máte na ohlášení změny na úřadu práce (státní sociální podpory, pěstounské péče, dávek pro osoby zdravotně postižené, příspěvku na péči, hmotné nouze i podpory v nezaměstnanosti )

10 – dní máte na nahlášení změny adresy v registru vozidel

15 – pracovních dnů máte na vyřízení občanského průkazu ode dne ohlášení změny místa trvalého pobytu

30 – pracovních dnů budou na nahlášení nové adresy čekat ve zdravotní pojišťovně

 

Zdroje:

https://www.maxima.cz/nabidnout-nemovitost-pronajem/

Chci prodat nemovitost

  • prodáte 2x rychleji než jinde
  • navýšíte prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi zaplatí kupující
zprostedkovatel

Barbara Isabel Pešlová, MSc. et M.A.

Barbara Isabel Pešlová, MSc. et M.A.se zabývá provozním řízením v realitní společnosti MAXIMA REALITY  a developerské skupině Maverick Group.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup