Vybíráte realitku? Sedm klíčových otázek pro první schůzku s makléřem

zprostedkovatel
Ing. Vladimír Zuzák
10.10.2023
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Realitka by ideálně měla být férová, zkušená, rychlá… ale jak takovou najít? Makléřů je u nás v Česku hodně a nemusí být snadné odlišit profesionály od amatérů. Tady je sedm důležitých otázek, které rychle a snadno ukážou kvalitu realitní kanceláře.
Jak vybrat realitku?

Než začnete vybírat realitní kancelář, měli byste vědět dvě věci: v Česku máme realitní zákon, ale není dost přísný, proto stále mohou být mezi makléři i úplní amatéři. Ti nedokážou zajistit bezpečný a ziskový prodej nemovitosti, protože nemají odpovídající vzdělání ani zkušenosti.

Za druhé, realitky často fungují jako franšízy, tedy makléři si kupují světově známou značku, kterou pak používají při svém podnikání. Mateřská společnost ale v takovém případě nenese za jednání makléře žádnou odpovědnost. Proto nikdy nevybírejte realitky jen podle jména, ale důkladně si jejich kompetentnost prověřte.

Doporučujeme se ještě před podpisem smlouvy s realitkou vždy zeptat na tyto otázky:

1. Kolik bytů jste už prodali?

Každý se chlubí, kolik let se pohybuje na realitním trhu. Ale důležitější je, kolik nemovitostí už makléř prodal. Nebojte se takovou otázku položit. Jedině tak se vyhnete „melouchářům“, kteří prodají pár nemovitostí ročně, přestože si takhle přivydělávají už „úctyhodných“ patnáct let.

2. Pracujete sám nebo v týmu?

Další otázka filtruje „všeuměly“. Prodej nemovitosti by dnes už měla být týmová a expertní práce. V 90. letech bylo běžné, že jeden makléř dělal všechno, ale realitní služby už se mezitím dost posunuly. Makléř má být dobrý obchodník, ale v týmu hledejte také fotografy, bytové designéry, finanční poradce a hlavně právníky.

V ceně provize by měly být kvalitní právní služby

V ceně provize by měly být kvalitní právní služby

3. A můžu vidět i právníka?

V ceně provize by měly být kvalitní právní služby, zejména příprava smluv a řešení případných právních vad. Ideální je, když má realitka vlastní právní oddělení. Vyhněte se kancelářím, které pracují se smluvními vzory a v případě komplikací vás pošlou k nejbližšímu advokátovi, jehož služby si potom musíte zaplatit zvlášť.

–> V Maximě má každý klient svého makléře a také svého právníka. Podívejte se, jak my vidíme právní bezpečí při prodeji nemovitosti.

4. Kdo odpovídá za škody?

Pojištění odpovědnosti musí mít ze zákona každá realitka i každý samostatně podnikající makléř. Přesto se zajímejte, jaké pojištění mají sjednané, v jaké výši a co všechno toto pojištění pokrývá. Zjistěte si, jestli s vámi uzavírá smlouvu realitní makléř jménem kanceláře, nebo jenom jménem svým, tedy zda odpovídá za škodu osobně.

5. Jaká je tržní cena mého bytu?

Už na první schůzce je na místě bavit se o tržní ceně vaší nemovitosti. Ptejte se makléře, podle čeho bude cenu určovat a dejte si pozor, pokud střílí částky „od boku“. Zaznít by měly spíš věcné argumenty, jako jsou lokalita, dopravní dostupnost, typ vlastnictví nebo stav bytu. Dobrým pomocníkem jsou taky tzv. cenové mapy.

–>Ještě před první schůzkou si můžete nechat zpracovat odhad nemovitosti zdarma, abyste měli v ruce nezávislý odhad tržní ceny. Tak máte další expertní názor, který vám pomůže posoudit kvalitu realitní kanceláře a makléře.

6. Kde a jak inzerujete?

Úspěch při prodeji nemovitosti záleží na tom, kolik zájemců se podaří najít. Proto se ptejte, kde všude se objeví inzerát s vaší nabídkou. Klíčové jsou velké realitní servery, kde je třeba využít i tzv. topování: zaplatit za to, aby váš inzerát poskočil po nějaké době opět nahoru mezi ty novější. Bude i toto makléř zajišťovat?

Ptejte se otevřeně, jaká bude odměna realitní kanceláře

Ptejte se otevřeně, jaká bude odměna realitní kanceláře

7. Jaká bude vaše provize?

Ptejte se otevřeně, jaká bude odměna realitní kanceláře a co všechno je v ceně provize. Jsou dva způsoby, jak se provize obvykle určuje: může jít o pevnou částku nebo procenta z kupní ceny (obvykle 3-5 %, cokoli vyššího by bylo celkem podezřelé). Provizi může platit prodávající nebo taky kupující – to záleží na vaší dohodě s makléřem.

Než se vydáte na první schůzku, můžete si realitku prověřit i sami. Zjistěte si, jak realitní kancelář hospodaří. Projděte si obchodní rejstřík, výroční zprávy i účetní závěrky. Zpozorněte, pokud kancelář nezveřejňuje své výsledky nebo není v obchodním rejstříku zapsaná pod jménem, kterým se prezentuje.

Taky projděte média, sociální sítě i diskuzní fóra, jestli si na realitku někdo nestěžuje online. Na případné kauzy, které objevíte, se nebojte makléře přímo zeptat (někdy jde o nedorozumění, které se dá snadno objasnit, jiné věci se vysvětlují hůř).

Pokud se budete držet našich rad, věříme, že vyberete správně. Přejeme bezpečný a ziskový prodej nemovitosti se zkušeným makléřem!

zprostedkovatel

Ing. Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák je majitelem a ředitelem realitní kanceláře MAXIMA REALITY, která působí na pražském realitním trhu 26 let. Zuzák je všestranným znalcem realitního trhu. Zkušenosti v oblasti financí a realit sbíral například v ING a Hypocentru Modré Pyramidy. Po dobu 10 let zastával pozici obchodního ředitele ve FINEP HOLDING Group. Zuzák kritizuje nedostatečnou regulaci realitního byznysu, prosazuje vyšší standardy ochrany prodávajících i kupujících. Je autorem řady poradenských článků o realitním trhu na Peníze.cz, má profil na Linkedin.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup