Při prodeji domu se dá vydělat nejvíc za 20 let. Jak na to?

zprostedkovatel
Ing. Vladimír Zuzák
1.2.2022
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Ceny bydlení prudce rostou. Jak ukazují aktuální tržní data, cena za metr čtvereční rodinného domu se v tuzemsku zvedla o 14 % na průměrných 46,5 tisíce korun za metr. V Praze se ceny rodinných domů přiblížily k rekordní částce 90 tisíc korun za metr čtvereční a ostatní regiony nezůstávají pozadu. Co to znamená? Pokud zvažujete prodej domu, teď je ten nejlepší čas. Jak to udělat, abyste jej prodali rychle a co nejvýhodněji? I když vám situace hraje do karet, můžete aktivně ovlivnit celý proces. Stačí, když se zaměříte na čtyři následující tipy: dobře nacenit, připravit, soutěžit a vše si pohlídat. A samozřejmě pomůže, když budete vědět o všech možnostech, které realitní trh nabízí.
Při prodeji domu se dá vydělat nejvíc za 20 let.

Věděli jste, že peníze můžete dostat ještě před prodejem?

Málo kdo například ví, že při prodeji domu můžete využít hned několik modelů. Pokud se vám nechce čekat na ideálního zájemce, můžete využít například službu expres prodej. V jeho rámci prodáte nemovitost do několika dnů za cenu blížící se tržní. Nemusíte nic upravovat, neztrácíte soukromí, peníze dostanete bezpečně přes advokátní úschovu.

Pokud by se vám hodily peníze dopředu, není problém získat okamžitě 50 – 80 % tržní ceny své nemovitosti, která bude nadále ve vašem vlastnictví. Díky předplatbě se zbavíte časového tlaku a na vhodného kupce – klidně za vyšší cenu – můžete čekat bez zbytečné nervozity.

Jak nacenit nemovitost?

Jak nacenit nemovitost?

Jak nacenit nemovitost?

Přesně nacenit a určit tržní hodnotu domu bude klíčovým výchozím bodem celého prodeje. Když cenu nadhodnotíte, zájemci nepřijdou a následné pokusy o snižování ceny na realitních portálech nebudou budit u potenciálních kupujících důvěru. Pokud částku podstřelíte, váš telefon sice bude nepřetržitě zvonit, můžete si ale být jistí, že přicházíte o peníze. S profesionálním odhadem pomůžou realitní kanceláře, které vycházejí ze skutečných cen zapsaných v katastru nemovitostí a z cenových map. A dokonce ho můžete získat zdarma.

Úpravy které zvednou cenu až o 15 %

Home staging

Home staging

Důležitou roli hraje prezentace vaší nemovitosti na realitních serverech. Nechte si poradit od specialistů na home staging, jak připravit váš dům na focení. Vyplatí se dát na rady designérů a před nafocením vymalovat, upravit zahradu, přidat doplňky nebo vyměnit jednoduché kusy nábytku. Díky atraktivním neutrálním fotografiím můžete navýšit cenu o 10-15 % a prodat až dvakrát rychleji.

Nebojte se soutěžit

Poměrně novým trendem a možností, jak co nejvíce zhodnotit svůj dům, je soutěžit jeho cenu. Při aukci, která patří do rukou zkušených profesionálů, se při prodeji mírně sníží počáteční cena domu, realizují prohlídky a mezi konečnými zájemci vítězí ten, kdo majiteli nabídne nejvyšší částku.

Kupující jsou totiž dnes ochotni připlatit za pěknou rezidenční adresu, za vyhovující lokalitu (například domky u spádových tratí nebo v dojezdu dálnice, dobře dopravně obslužnou lokalitu, poblíž školy pro své dětí), ale také třeba kvalitně provedený dům, kde není zapotřebí řešit rozsáhlou rekonstrukci.

Prodej musí být bezpečný a bez stresu

Prodej musí být bezpečný a bez stresu

Prodej musí být bezpečný a bez stresu

Máte kupujícího a nabídku? Výborně. Teď je potřeba pohlídat si proces. Vy jako prodávající můžete zajistit bezproblémový průběh odstraněním právních vad, které by mohly zabrzdit převod – především věcných břemen, exekucí apod. U kupujících je v této fázi nejvíce problematické financování koupě. Pokud si můžete vybrat, dejte přednost klientům s hotovostí, nebo předschváleným úvěrem. Pokud totiž jednání s bankou o hypotéce nepřinese ovoce, vy jste zase na začátku a budete muset vrátit svoji nemovitost do hry.

 

Zdroje:

Chci prodat nemovitost

  • prodáte 2x rychleji než jinde
  • navýšíte prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi zaplatí kupující
zprostedkovatel

Ing. Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák je majitelem a ředitelem realitní kanceláře MAXIMA REALITY, která působí na pražském realitním trhu 26 let. Zuzák je všestranným znalcem realitního trhu. Zkušenosti v oblasti financí a realit sbíral například v ING a Hypocentru Modré Pyramidy. Po dobu 10 let zastával pozici obchodního ředitele ve FINEP HOLDING Group. Zuzák kritizuje nedostatečnou regulaci realitního byznysu, prosazuje vyšší standardy ochrany prodávajících i kupujících. Je autorem řady poradenských článků o realitním trhu na Peníze.cz, má profil na Linkedin.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup