Zahýbou s realitním trhem další vlny Covid-19?

zprostedkovatel
Ing. Vladimír Zuzák
13.10.2020
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Realitní služby mají zatím výjimku z vládních nařízení, která uzavřela většinu služeb a obchodů, aby se zbrzdila pandemie Covid-19. Kdo potřebuje, může i nyní koupit, prodat nebo pronajmout svou nemovitost. Bydlení totiž patří k základním lidským potřebám. Prohlubující se ekonomická krize však nepochybně přinese pokles cen u některých nemovitostí.
Fotografie: Parastoo Diba, engin akyurt, Prodej bytu a koronavirus

Majitelé nemovitostí zažívají velkou nejistotu – můžu si dovolit prodávat v době epidemie? Nenakazím se? Najde se dostatek zájemců? Přijde vůbec někdo na prohlídky? A v neposlední řadě – prodá se byt nebo dům za zajímavou cenu? Všechny tyto otázky je třeba zodpovědět.

Česká ekonomika se propadla ve 2. čtvrtletí nejvíc od listopadu 1989 a nevyhnutelný pokles v řádu 10 – 20 % čeká brzy i ceny bytů. Každý den je obrovský zájem o online odhady nemovitostí, které v Maximě děláme zdarma a nezávazně. Majitelé si ověřují, jaká je aktuální tržní cena jejich bytu nebo domu – už klesla, nebo se ještě drží? Jestli si nejste jistí, využijte naši nabídku i vy.

S ohledem na aktuální opatření proti koronaviru provádíme většinu našich služeb na dálku, domlouváme se na všem s klienty telefonicky nebo přes internet.

Výjimkou jsou jen prohlídky – ty probíhají osobně, protože nikdo si nekoupí ani nepronajme byt, který neviděl. Ovšem za maximálně přísných hygienických podmínek a vždy po jednom.

Podepsané zprostředkovatelské i rezervační smlouvy se dají naskenovat nebo poslat poštou. Druhou výjimku má jen podpis kupní smlouvy společně se smlouvou o úschově, protože tam je ze zákona nutná osobní přítomnost obou smluvních stran a advokáta.

Proč se vyplatí prodat byt v krizi

Hlavní důvod pro prodej je tento: ekonomická krize nevyhnutelně přinese propad cen nemovitostí. V krizi se Česko nachází už teď. Český statistický úřad zveřejnil už na začátku října 2020 meziroční pokles HDP za druhé čtvrtletí. Šlo o rekordních 10,9 procent. To ještě Česko nezažilo za celou porevoluční historii, ani v roce 2008. Že tentokrát může být krize mnohem horší, na to už v létě upozorňovala taky Evropská komise a OECD. A stalo se.

Zhoršující se stav české ekonomiky ještě v mnoha ohledech není znát. Je to proto, že jsou stále v platnosti některá opatření zavedená na jaře, která drží ekonomiku dočasně nad vodou. Třeba nezaměstnanost se pořád drží kolem 3,5 %, ale to je proto, že ještě běží program ANTIVIRUS. Až skončí, začne se propouštět.

Pokles cen nemovitostí stále předpokládáme. Věnujeme tomu celý článek Ceny nemovitostí 2020: Klesnou ceny bytů kvůli koronaviru? Tam si můžete přečíst detailnější ekonomickou analýzu. Důležité jsou závěry:

1) Největší propad čeká ceny starších bytů. Vůbec nejhůř na tom budou panelové byty na okraji měst.
2) Pokles zasáhne i rodinné domy a pozemky, i když v menší míře (stejně tomu bylo v r. 2008).
3) Naopak byty v novostavbách pravděpodobně zlevňovat nebudou, developeři si počkají na konec krize.

Poptávka zatím drží, banky už čekají propad

Poptávka po nemovitostech zatím příliš neklesla. Je to překvapivé, ale zase ne moc. Rodiny sice začaly šetřit a potřeba domácností ve 2. čtvrtletí byla podstatně omezenější, jak oznámil Český statistický úřad. Na druhou stranu rozhodnutí koupit byt zraje v člověku dlouho, kdo už plánoval na jaře nebo v létě 2020 byt koupit, pravděpodobně se snažil svůj plán realizovat i krizi navzdory.

Navíc, poptávku po nemovitostech podpořily banky i vláda. Ministryně Schillerová prosadila zrušení daně z nabytí, což ušetří kupujícím podstatnou část vlastních zdrojů při koupi bytu na hypotéku. A zásadní kroky k povzbuzení poptávky podnikly i banky – úrokové sazby teď klesají až pod 2 %.

Na druhou stranu, opatrné signály dávají tušit, že ceny některých nemovitostí se skutečně neudrží na předkrizové úrovni a ekonomická krize nakonec přinese jejich pokles. Podívejme se třeba na jednání bank – ty sice snížily úrokové sazby, ale bankovní odhady v posledních měsících jsou velmi opatrné. Nabídkové ceny v inzerátech jsou stále vysoké, ale bankovní odhadci stanovují hodnotu podstatně níž, někdy dokonce o 20 – 30 %. Psaly o tom třeba Seznam Zprávy. To znamená, že řada kupujících nakonec na hypoteční úvěr vůbec nedosáhne, pokud nemají vlastní zdroje.

Banky vyzývají své odhadce, ať jsou obezřetní, protože ceny mohou brzy klesnout. Obávají se, že by jinak půjčily klientům více peněz, než za kolik bude za pár měsíců možné nemovitosti prodat. A přísněji banky hodnotí i mnohá povolání jako riziková, protože očekávají, že poroste nezaměstnanost (hlavně hotely, turismus, gastro nebo automobilový průmysl). Věnujeme se tomu podrobněji v článku Jak získat hypotéku? Tipy pro rok 2021.

–> Banky jsou při schvalování úvěrů opatrné, je jen otázka času, kdy zájem o byty klesne a ceny se propadnou.

Na prohlídkách dodržujte pravidlo 3R - ruce, roušky, rozestupy.

Na prohlídkách dodržujte pravidlo 3R – ruce, roušky, rozestupy.

Jak se při prodeji bytu nenakazit

Od rychlého prodeje nemovitosti odrazuje majitele pochopitelně probíhající epidemie. Praha i další regiony svítí v epidemickém semaforu červeně, a tak si všichni kladou otázku: Jak bezpečný je prodej nemovitosti? Na jaře 2020 skutečně karanténa vedla k tomu, že na 14 dní realitní trh zcela zamrzl. Nyní mají realitní služby opět výjimku z vládního nařízení, které zavřelo většinu obchodů a služeb. Ovšem snažíme se vše provádět pokud možno bezkontaktně. Dřív se rozumělo pod pojmem „bezpečný prodej bytu“ hlavně zajištění právní jistoty a bezproblémového převodu peněz a nemovitosti (od toho je tu naše právní oddělení). Nově máme na zřeteli i bezpečné hygienické podmínky celého procesu.

–> Prodej nemovitosti je možné provést zcela bezkontaktně. Online odhad ceny dostanete od nás na e-mail, veškeré jednání s makléřem je možné vést telefonicky nebo přes internet. Při osobním setkání dodržujeme pravidlo 3R – ruce, roušky, rozestupy. Dbáme na maximální bezpečnost našich klientů.

–> Prohlídky ve vašem bytě může vést náš realitní specialista, takže se nemusíte se zájemci o koupi vůbec setkat. Zájemce zveme do bytu nebo domu vždy po jednom, neděláme žádné hromadné prohlídky ani dny otevřených dveří. Po každé návštěvě je možné vše dezinfikovat.

–> Také podpisy smluv je možné zajistit na dálku, podepsané je můžete naskenovat nebo poslat poštou. Výjimkou je jen podpis kupní smlouvy a smlouvy o úschově, kde se vyžaduje osobní přítomnost obou smluvních stran a advokáta.

–> Jednání s realitními specialisty, finančními poradci i našimi právníky mohou proběhnout přes telefon nebo přes internet. Zavolejte si na naši infolinku 800 111 555 a domluvte si podmínky setkání tak, abyste se cítili bezpečně po celou dobu prodeje.

3 kroky pro úspěšný prodej v krizi

Epidemie tedy úspěšnému prodeji bytu nebo domu nebrání. Naopak se vyplatí pustit se do prodeje co nejdřív. Přinášíme vám rady, jak celým procesem prodeje bytu projít v klidu a hlavně úspěšně. Jak si pojistit, že prodáte rychle a za nejlepší možnou cenu?

1. Objednejte si online odhad (je to zadarmo)

První krok, který můžete udělat ještě dnes, to je online odhad tržní ceny. Když si ho objednáte u nás, nezaplatíte za něj ani korunu. Přitom se nezavazujete ke spolupráci s Maximou ani k prodeji – když si to potom rozmyslíte, nebudeme se zlobit. Tržní cenu počítáme na základě statistik z katastru nemovitostí a cenových map.

Neustále sledujeme nejen nabídkové ceny na realitních serverech, ale taky skutečně realizované ceny zaznamenané v katastru nemovitostí (vysvětlili jsme to v článku Odhady nemovitostí). Jestli ochabne zájem, ceny půjdou dolů, kupující začnou být úspěšní při jednání o slevě, my se to dozvíme jako první. A řekneme vám, že je ohrožena i prodejní cena vaší nemovitosti.

Aktuální nabídka nemovitostí

2. Vyberte spolehlivou realitní kancelář

Epidemie není vhodný čas pro prodej bytu bez realitky. Jestli někdy oceníte, že za vás někdo vede prohlídky a jedná se zájemci o koupi, je to rozhodně právě teď. Další benefit je v tom, že se správně vybranou realitkou prodáte podstatně rychleji. A rychlost je právě to, co na podzim 2020 při prodeji bytu potřebujete. Prodat dřív, než ceny klesnou – to je jasný cíl pro naše realitní specialisty. Naštěstí v Maximě dlouhodobě máme dobré skóre, byty i domy se u nás prodávají dvakrát rychleji než jinde. Naši provizi navíc zaplatí kupující, takže není důvod, proč si nás nevyzkoušet.

3. Spočítejte si, kolik máte času

Každá situace si žádá jinou prodejní strategii. Abyste si zvolili tu správnou, promyslete si, kolik máte času na prodej nemovitosti. Proč prodáváte a jak brzy potřebujete hotovost? Rychlé jednání je cílem při každém prodeji, ale standardně musíte počítat s tím, že prodej bytu trvá 3 měsíce a prodej domu minimálně 6 měsíců. Celý postup při prodeji nemovitosti popisujeme v článku Jak prodat byt? Detailní postup pro úspěšné hledání kupujícího.

Jestli potřebujete peníze dřív, jsou tu další možnosti:

1) Půlka z tržní ceny předem – V Maximě vám umíme vyplatit 50 % z tržní ceny nemovitosti do druhého dne, ještě než začneme připravovat inzerát a hledat kupujícího. Zbytek peněz dostanete potom ve standardním termínu, když je nemovitost převedena do vlastnictví kupujícího a kupní cena složena do úschovy. Podívejte se na podmínky, za jakých vám můžeme 1/2 z ceny vyplatit předem. V době koronakrize tuto nabídku oceňuje čím dál více klientů!

2) Výkup nemovitosti – Někdy prostě nemáte čas čekat, až se objeví kupující. A půlka z tržní ceny předem vám nestačí. Potřebujete totiž celou hotovost z prodeje co nejdřív. V takovém případě se vyplatí expresní výkup, pokud dostanete dost štědrou nabídku. V Maximě vám dokážeme za výkup bytu nabídnout 90 % z tržní ceny (10 % si musíme odečíst na pokrytí našeho rizika z pozdějšího prodeje za nižší cenu). Nechte si spočítat, kolik dokážeme nabídnout za výkup nemovitosti vám.

Zdroje

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/banky-skrtaji-vysoke-ceny-nemovitosti-jejich-majitele-maji-velke-oci-123023
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kvuli-krizi-se-z-hotelu-stanou-byty-a-praha-se-vylidni-rika-sef-realitky-132414
https://archiv.ihned.cz/c1-66852220-trh-s-byty-oziva-realitky-hlasi-rekordni-vysledky-poptavku-pohani-nizke-urokove-sazby-i-dostupnejsi-hypoteky

Chci prodat nemovitost

  • prodáte 2x rychleji než jinde
  • navýšíte prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi zaplatí kupující
zprostedkovatel

Ing. Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák je majitelem a ředitelem realitní kanceláře MAXIMA REALITY, která působí na pražském realitním trhu 26 let. Zuzák je všestranným znalcem realitního trhu. Zkušenosti v oblasti financí a realit sbíral například v ING a Hypocentru Modré Pyramidy. Po dobu 10 let zastával pozici obchodního ředitele ve FINEP HOLDING Group. Zuzák kritizuje nedostatečnou regulaci realitního byznysu, prosazuje vyšší standardy ochrany prodávajících i kupujících. Je autorem řady poradenských článků o realitním trhu na Peníze.cz, má profil na Linkedin.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup